Blog

Geluids- en stofhinder – veiligheid

Het traditionele vuurwerk wordt gekenmerkt door een luide knal in de lucht. Het geluid wordt veroorzaakt door de break lading in de vuurpijl. Deze lading zorgt ervoor dat de vuurpijl uit elkaar spat. Deze knallen kunnen een volume halen tot 170 decibel.

Ter vergelijking:

  • – Een popconcert haalt geluidspieken tot 105 db
  • – Een drilboor haalt 95 db
  • – Een politiesirene 120 db
  • – Een straaljager op 300m 100 db
  • – Een onweer kan gaan tot 130 db.

Voor stil vuurwerk ligt de maximum grens op 85 db! Dit is te vergelijken met het geluid van een voorbijrijdende vrachtwagen, een deurbel of het geluid dat een juichend kind maakt. Volumes die huisdieren gewend zijn en waarvan ze zeker niet in paniek slaan.

Een bijkomend voordeel is dat het geluid geproduceerd wordt vlak bij de grond. Daardoor geraakt het geluid veel minder ver. Zeker in een bebouwde omgeving blijft het geluid weerkaatsen tussen de huizen zodat er in de omliggende straten nauwelijks nog hinder is. In natuurgebieden zal het geluid gedempt worden door bomen en struiken.

Stofhinder.

Een traditionele vuurpijl bestaat uit een kartonen of plastieken koker die gevuld is met een ontplofbare stof en een aantal chemische verbindingen die bij ontbranding specifieke kleuren aannemen. De pijl ontploft meestal bij een hoogte tussen 100 en 300m.

Bij ontbranding brandt de inhoud van de koker meestal volledig op. De resten van het omhulsel van de pijl branden vaak niet volledig op. Het stof hiervan wordt vaak honderden meters ver meegedragen door de wind en beland vaak op daken of auto’s in de omgeving.

Bij stil vuurwerk ligt dit totaal anders. Dit komt tot ontbranding bij een hoogte tussen de 25 en 40m. Vanuit een kartonnen omhulsel worden de kleurpoeders de lucht in geschoten. Deze poeders branden volledig op en het karton blijft achter op de grond. Er is dus geen verspreiding van stof in de omgeving! Men dient enkel de kartonnen kokers op te rapen.

Veiligheid.

Stil vuurwerk bevat slechts een minimale hoeveelheid ontplofbaar mengsel. Meestal slechts één zestigste van de hoeveelheid verwerkt in de traditionele vuurpijlen.

Hierdoor is ook de veiligheidsafstand voor het publiek veel kleiner. Vaak bedraagt deze niet meer dan 10 meter. Dit maakt de beleving ook een stuk groter, al gaan de pijlen maar 30m hoog. Omdat je als toeschouwer zo dicht staat komt dit veel indrukwekkender over dan vuurwerk hoog in de lucht.

Help ons de Belgische overheid, steden en gemeenten te overtuigen enkel nog stil vuurwerk toe te laten en onderteken onze petitie.

Advertisements

Tips om de dieren hun feestdagen niet te verknallen

Bron: http://www.gaia.be/nl

Op de volgende pagina’s  kan je enkele tips lezen:

http://www.gaia.be/nl/nieuws/gaia-geeft-tips-om-dieren-hun-feestdagen-niet-te-verknallen

http://www.gaia.be/nl/nieuws/veel-dieren-zijn-bang-voor-vuurwerk